Ideavarkaissa Turussa

Turconen tänä viikonloppuna Turussa lämmitti kovasti fandomin mieliä: pientä ja nättiä scifitapahtumaa saapui seuraamaan useita kymmeniä faneja Turun pääkirjastolle. Olemme jo jonkin aikaa (oikeastaan piakkoin sen jälkeen, kun kuulimme Turcosesta) pyöritelleet pienissä päissämme scifi- ja fantasiatapahtuman järjestämistä Tikkurilan kirjastoon Vantaalle – ei vähiten siksi, että herra I suoritti siellä siviilipalveluksensa, mutta myös siksi, että kirjasto itse on ilmaissut halunsa ottaa kaikenlaista (ilmaista) kirja-aiheista ohjelmaa tiloihinsa. Koska meillä molemmilla on jonkin verran tapahtumanjärjestäjäkokemusta isoistakin coneista, ajattelimme, että voisimme hyvinkin lähteä toteuttamaan tällaista jännää ajatusta: scifi- ja fantasiatapahtuma Vantaalle.

Turconen keskittyi scifiin, ja vanhastaan Tampereella järjestettävä Tamfan on ollut fantasiapainotteinen tapahtuma. Vantaa, Helsingin rajaseutukaupunki, melkein pääkaupungissa mutta ei kuitenkaan ihan, sen sijaan edustaa rajatapausgenreä: maagista realismia ja uuskummaa, realistista maagisuutta ja kummallista uutta, kaikkea sitä mikä ei ihan mahdu avaruuteen eikä ihan pseudokeskiajallekaan. Tällaista kirjallisuutta me kaksi myös enimmäkseen luemme.

Kunnallisvaalien alla Vantaan spekulatiivinen puoli korostuu uudella tavalla. Tietämättä vielä miten vaaleissa käy, puheissa Vantaa näyttäytyy pienten vihaisten ihmisten lähiönä, siis rajaseutuna, vähän hylättynä, vähän yksinäisenä, jossa silti muhii suuria mielipiteitä ja kovaäänistä uhoa.

Vantaalla on silti sympaattisetkin puolensa. Jokasyksyiset maalaismarkkinat Tikkurilassa henkivät fantastista hobittimeininkiä ruoka- ja käsityökojuineen, Heurekassa on satunnaisesti havaittu dinosauruksia ja kolmoskehän kauppakeskusten utopiahenkisyys lienee selvä jokaiselle hurmaantuneelle shoppailijalle. Vantaa on hyvä spefikaupunki monellakin tapaa. Miksei siis spefitapahtumaa Vantaalle?

Kävimme Turussa varastamassa kaikki hyvät ideat. Nyt pistämme projetkin pyörimään, ja alamme seuraavaksi kysellä kirjastolta sopivaa päivämäärää jonnekin ensi keväälle, mahdollisesti huhtikuulle. Projektin teemana ovat rajaseudut ja -genret, lähiöt ja lähiökirjastot, spekulatiivinen Vantaa ja mielikuvituksen tärkeys.

Suomen Turussa 23. syyskuuta 2012

neiti E ja herra I

P.s. Kiitämme todella Turcosen järjestäjiä, kunniavierasta, kävijöitä ja kaikkia törmäämiämme tuttuja! Olette tärkeitä ja ihania.

Advertisements

2 thoughts on “Ideavarkaissa Turussa

  1. Linnea says:

    Mahtava idea, odotan kiinnostuksella projektin etenemistä!

  2. herra J says:

    Tästähän te tosiaan puhuitte jo aiemmin. Hienoa, erittäin hienoa! Näin osittais Vandaalina tai ainakin barbaarisena kehäkolmosen ulkopuolisena villinä kanustan hanketta, ja jos voin olla avuksi, niin nykikää hihasta! .-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s